Hoe het begon

Stadsarchief Almere 1982 Fotograaf Gert Schutte

In 1980 wilde Marianne de Hont balletlessen gaan geven in Almere. Haar idee was om samen met andere partijen iets op te gaan zetten, hierbij klopte zij aan bij verschillende instantie, maar het werd steeds afgewimpeld met: “Mevrouwtje, daar is Almere nog helemaal niet aan toe”. Marianne heeft toen haar stoute balletschoenen aangetrokken en is zelf opzoek gegaan naar een ruimte om les te geven. Ze maakte zelf een flink aantal flyers en bracht deze rond. Al snel had zij al zo’n 60, enthousiaste, leerlingen. Haar eerste voorstelling was in De Roestbak ( nu Theater Corossia )

In 1987 kwam Marianne terecht in het pand, Plein 23, waar we nu nog steeds dansen. Er kwamen steeds meer leerlingen bij, de lessen uitgebreid met andere dansdisciplines en de voorstellingen werden verplaatst naar Theater de Metropole. Na daar een flink aantal jaren te hebben gezeten werden de voorstellingen voortgezet in De Kunstlinie.

Na bijna 40 jaar vanaf de start van de balletschool, besloot Marianne, opzoek te gaan naar iemand die de Balletschool zou kunnen voortzetten, maar eerst wilde ze nog het 40 jarig bestaan van de balletschool vieren met een jubileum voorstelling. Helaas kwam er een Pandemie…. COVID-19 legde de hele wereld plat, de jubileumvoorstelling moest worden uitgeteld…… en een onzekere tijd was aangebroken. Gelukkig heeft deze balletschool geweldige leerlingen die trouw bleven en mede dankzij hen overleefde de balletschool de pandemie!

Marianne de Hont tijdens jubileum voorstelling 40 jaar Balletschool Almere

Eindelijk kon het dan en op 18 juni 2023 stonden we met de voorstelling “40 jaar Balletschool Almere” op de planken in de Kunstlinie, met in de hoofdrol…..Marianne! Wat een feest was dat!

Op bijna 80 jarige leeftijd heeft Marianne, in 2024, het stokje over gedragen aan Manon Hussem. Denk maar niet dat ze nu achter de geraniums ging zitten, nee zeker niet, ze wilde nog wel een paar lessen geven.

Door de jaren heen is de school uitgegroeid tot een school waar vele verschillende dansdisciplines worden gegeven, door de leukste docenten, aan de leukste leerlingen. Van jong tot oud ( mag je eigenlijk niet meer zeggen, want…wat is oud?) dansen elke week met veel plezier tijdens de lessen.