Paola Inguaggiato

Paola Inguaggiato

paolatje402x268

Op haar 6e ging zij met haar moeder naar een voorstelling van het Scapino Ballet. Zij wist niet wat ze zag, zo mooi was het. Vanaf dat moment wist ze dat ze balletdanseres wilde worden. Haar moeder deed haar meteen op ballet bij de Scapino Dansschool olv Els de Vries in 1976. Paola was heel serieus in iedere les en vond alles leuk.
Op haar 10e deed ze auditie voor de Scapino Dansacademie in Amsterdam en werd aangenomen. In 1986 fuseerde de academie met de Nel Roos academie tot de huidige Nationale Ballet Academie waar zij in 1989 afstudeerde.

Het Nationale Ballet kende Paola al van de eindvoorstellingen van de academie. Na het meedoen met een les van de groep kreeg zij een contract. Daarna is ze 12 jaar als danseres verbonden geweest aan Het Nationale Ballet, tot zij in 2002 stopte vanwege een voetblessure.

“Ik heb na mijn danscarrière een omscholing gedaan naar spelbegeleider voor kinderen met een problematische ontwikkeling. Ik ben daarin afgestudeerd maar toch voelde ik dat ik in de balletstudio wilde blijven. Mijn toenmalige beste vriend en ex-leraar van de academie, wijlen Peter Sawtell, heeft mij erg geholpen en gestimuleerd om dit door te zetten”.

Dankzij hem is zij uiteindelijk lerares geworden. Na zijn overlijden heeft zij zijn lessen bij Ellen van den Ende in Amsterdam overgenomen. Tot op heden doet zij dat nog steeds. Maar het lesgeven heeft zich verder uitgebreid, Paola heeft op vele plekken als gastdocent gewerkt, privélessen en workshops gegeven in o.a klassiek, repertoire en Sevillanas.

“Het was een moeilijke tijd nadat ik gestopt ben als uitvoerend danseres maar inmiddels heb ik helemaal mijn plek gevonden als klassiek balletdocente. Mijn jongste leerling is 3 jaar en mijn oudste 68 jaar!”.

De klassieke balletlessen vanaf 12+  van Paola Inguaggiato zijn op de woensdagen.