Gastdocenten

Gastdocenten

Melise de Winter – musical/spaans

Melise de Winter volgde de docentenopleiding aan de Arnhemse Hogeschool voor de Kunsten. Ze danste in veel t.v.- shows met o.a. Barrie Stevens, Maria More en het Holland Show Ballet. Vanaf 1992 stond Melisse als zangeres, danseres en dance-captain in de theatershows: Jeans 3, 4 en 5, Singin’ in the rain, Ollie B. Bommel, de Trullenhoedster van Opus One en Sinatra’s Songbook.

Met het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht zong en danste ze in On the Air, Movietunes, Symfo’99 en Going Dutch. Zij was te zien als Lorraine in de musical 42nd Street, waar zij tevens dance-captain was en understudy van Gerrie van der Klei en Mariska van Kolck.
Achter de schermen was zij assistent choreograaf van Matthew Dickens bij de openings- en sluitingsceremonie van de Gay Games en van Barrie Stevens bij Jeans 9 en de theatershow van Tineke Schouten, Showiesjo.
Dit seizoen was zij verantwoordelijk voor de choreografie van Jeans 11 en de theatershow Top Tien 1 van Tineke Schouten.

Billy Joyce – tapdance

billyBilly Joyce, geboren te ‘s-Gravenhage heeft vanaf kinds af aan een grote belangstelling voor vele vormen van dans en ballet. Op 28-jarige leeftijd blijkt haar voorkeur en specifieke talent voor Tapdance. Om deze aanleg verder te ontwikkelen ontvangt zij in 1982 op voordracht van de Amerikaanse Tapdansgroep ‘The Original Hoofers’ een beurs van het Ministerie van WVC. De subsidie stelt haar in staat haar talenten verder te ontwikkelen in Amerika. Zij krijgt les van de groten van de Tapdance: Honi Coles, Chick Green, Ralph Brown Jimmy Slide, Brenda Bufalino en Sandman Sims.

Eenmaal terug in Nederland verzorgt zij sinds 1985 taplessen in verschillende dansscholen, in o.a. Amsterdam, Zoetermeer, Hilversum en Lelystad. In 1992 slaagt zij voor de docentenopleiding Tapdance bij José Lewis. Haar eigen kennis en vaardigheden houdt zij op peil door het volgen van nationale en internationale workshops van bekende docenten/choreografen/dansers zoals Victor Cuno en Sam Weber. Zij is al een aantal jaren lid van de Nederlandse Beroepsvereniging van Danskunstenaars en sinds de oprichting in 1988 van de Nederlandse Tapdans Federatie.

Fred Berlips – klassiek

fred berlipsFred Berlips werd in 1956 te Amsterdam geboren. Hij kreeg zijn balletopleiding aan de Nel Roos Academie voor Ballet. In 1976 kreeg hij een engagement bij Het Nationale Ballet. In 1981 werd hij bevorderd tot tweede solist, sinds 1984 is hij eerste solist. Berlips vertolkte hoofdrollen in de avondvullende balletten Romeo en Julia, Giselle en The Sleeping Beauty. Verder danste hij onder meer in Antwoord gevend, Buigen of barsten en Vier letzte Lieder van Rudi van Dantzig; 5 Short Stories en 5 Tango’s van Hans van Manen en Dodeneiland, Sanitair solitair en 7e symfonie van Toer van Schayk.
Voorts was hij te zien in de balletten Theme and variations, Symfonie in C en de Tsjajkovski-pas de deux van George Balanchine; Midzomernachtsdroom van Frederick Ashton; Momentum, Haydn symfonie en Fantaisies symphoniques van Jan Linkens; Thinking twice van John Wisman en Going from point A.. van Wim Broeckx.

Na een carrière van 20 jaar bij het Nationale Ballet heeft hij de docentencursus “van danser tot docent” gevolgd bij de Theaterschool in Amsterdam. Deze cursus werd gegeven door professor P. Silkin, docent aan de Vaganova school in St. Petersburg. De cursus werd afgesloten met een stage van 2 maanden aan de Vaganova school in St. Petersburg waarbij de cursisten zich konden bekwamen in de Vaganova-techniek.
Daarnaast is Fred Berlips werkzaam geweest als docent in diverse zomercursussen in Spanje, Israël en Nederland. Ook heeft hij docententrainingen verzorgd op diverse academies en scholen. Hij is nu reeds vier jaar werkzaam aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

Maurice Berger – klassiek (vaganova-techniek)

mauricebergerMaurice is als 10-jarige jongen begonnen met het nemen van balletlessen in het Royal Academy of Dancing systeem. Bij de jaarlijkse balletexamens steeds geslaagd met “Highly commended” of “Honours”. In 1971 aangenomen bij de “Nel Roos” Academie, de huidige Nationale Ballet Academie te Amsterdam.
In 1975 afgestudeerd en aangenomen als balletdanser bij het Scapino Ballet Amsterdam. Docenten en choreografen waren o.a.: Armando Navarro, Marian Sarstädt, Roland Casenave, Charles Czarny, Ricardo Nunez, Hans van Manen, Kathy Gosschalk. Solist in balletten van Armando Navarro, Charles Czarny en Kathy Gosschalk.
In 1984 aangenomen als docent klassieke dans aan de Dansacademie van de Theaterschool, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.
Gedoceerd aan de volgende opleidingen: klassieke toneeldans, docent klassieke dans, jazz- en moderne theaterdans en algemene dansvooropleiding.
Vanaf 1990 als freelance dansdocent/balletmeester/repetitor in binnen- en buitenland werkzaam geweest bij o.a.: Broadway Dance Center New York, Peridance Center New York, The Irish National Ballet, Dansgroep Krisztina de Châtel Amsterdam, Djazzex Modern Jazz Dance company Den Haag, Dansgroep Leine en Roebana, Barrie Stevens Dance Unlimited Amsterdam en Raz Tilburg.

Karin Dieters – flamenco

karin dietersKarin Dieters (1977) heeft in 1998 de opleiding Docentdans aan de Arnhemse Dansacademie afgerond met de specialisaties flamenco, jazz en kinderdans. In 1999 verbleef zij ter verdieping van de flamencodans meerdere maanden in Spanje. Daar volgde zij danscursussen bij o.a. Bélen Fernandez, Ciro en Paco Romero. In 2002 heeft ze de studie Kunst- en mediamanagement afgerond aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

Voor deze studie liep ze een organisatorische internationale stage in Montréal Canada bij het “Festival International de Nouvelle Danse”. Daar kwam zij in aanraking met de diverse moderne dansgezelschappen van o.a. Merce Cunningham en Trisha Brown. Sinds 2002 geeft Karin DietersLid NBDK fulltime dansles op verschillende dansscholen door heel Nederland. Karin volgt regelmatig dansworkshops in de diverse specialisaties.

Naast haar activiteiten als docent is zij ook uitvoerend flamencodanseres bij de flamencogezelschappen “La Primavera” en “Norte y Sur” en trad zij op met het flamencokoor “Calle Real”. In 2002 verzorgde Karin een gastoptreden in de TV-serie “Costa”.

David Hutueley – modern

david hutuelyDavid is vaste docent op het Amsterdam Dance Centre. Hij begon zijn carriëre als danser bij Helen le Clerq. Tevens danste hij o.a. in ‘West Side Story’en bij ‘Jazz Extension D.T’. David is als docent en choreograaf zowel nationaal als internationaal werkzaam. Momenteel is hij als docent verbonden aan de Theaterschool Amsterdam en Frank Sanders Academie voor Musical Theatre. Zijn lessen zijn een mix van lyrische- en funky jazzcombinaties met een knipoog naar de moderne dans.
“De essentie van de jazzdans is het vormgeven van gevoel op basis van academische danstechnieken.”

 

Carola vd Weijde – zang, acteren,choreografie

carolaCarola van der Weijde werd geboren op 2 februari 1966 te Amsterdam. Zij volgde haar dansopleiding aan de Nel Roos academie te Amsterdam en studeerde af in 1988 als Dansdocente. Ook volgde zij een studie aan The American Musical and Dramatic Academy te New York City.

Meteen na haar opleiding was zij vanaf 1989 tot 1998 werkzaam in diverse theaterproducties. Zij danste, zong en acteerde in o.a. Jeans, West Side Story, was Cassie in A Chorus Line, Cyrano de Musical, Singin in the Rain, en werkte in diverse producties van Jos Brink en Frank Sanders waaronder “Revue, Revue”. Verder heeft ze als danseres veel t.v. ervaring en ze deed mee aan “Het Nationale Songfestival”. Binnen een aantal producties was zij werkzaam als Dance-Captain en assistent-choreografe.

Zij was al eerder werkzaam als dansdocent en choreografe voor Robin Hood de Musical, een productie van de Theatermakerij. Seizoen 2005 – 2006 werkte zij als choreografe voor de musical “De Kleine Zeemeermin”.